Articles

UK living tips and recipe
韓式午餐肉蛋泡菜飯卷

韓式午餐肉蛋泡菜飯卷

簡單易做又好味,用來做午餐飯盒一流 ! 最重要係揀啱米!

材料:
米 1 嘜

建議用壽司米。華人超市或者網上訂購。 我哋食以下呢隻都覺得唔錯, 意大利產品, 一般華人超市都有得賣,如果唔想自己去抬米,可以喺Amazon買,以下為 Amazon 購買連結。如果你有 Prime,會免費送貨,一兩日就到。 如果你未有,可以按以下連結申請,一年收費 £79, 除咗免費送貨,仲可以睇戲, 聽歌同睇書。而家可以有30日免費試用, 立即申請免費試用 Amazon Prime -> !

電飯煲我哋喺 Amazon 買,以下呢種,£88,多功能,感覺煮出嚟都唔錯,唔會比日本電飯煲差好多。

Tefal Multi-Cook Advanced 45-in-1 Multi-Cooker, (4 Portions)

鹽 1/8 tsp
麻油 1/2 tsp
雞蛋 2 隻
午餐肉 50g – 普通英國超級市場有得賣。我哋用世界知名嘅 SPAM,哈哈。

泡菜 (Kimchi) 50g – 華人超市或者網上訂購。
芝士 1片
紫菜 (Seaweed) 2片 –華人超市或者網上訂購。

做法:

  1. 先將米煮熟成飯,放涼備用
  2. 將午餐肉厚切成條,芝士切條
  3. 將雞蛋打勻
  4. 將泡菜切碎,瀝乾水份,如果小朋友唔識得辣可以唔加。
  1. 煎午餐肉、雞蛋皮備用(建議用28cm以上的煎鍋,雞蛋皮才夠大包飯)
  1. 將麻油及鹽加入飯內,拌勻放涼
  1. 在紫菜邊鋪上午餐肉條,在午餐肉條上鋪上芝士條,捲起一圈
  1. 在餘下的紫菜上薄薄的鋪上飯(約1/3飯),一邊捲,一邊按壓成形
  1. 將其他的飯與泡菜拌勻,把泡菜飯平鋪在雞蛋皮上,預留一寸收尾
  1. 將紫菜卷放在雞蛋皮上,一邊捲起,一邊按壓成形(最後可以用保鮮紙把它捲得結實),飯卷切件就可以食喇!

溫馨提示:小心切件時會散,可以預備一小碗水,刀口沾濕水再切,切口會比較平整。

如喜歡,可以在卷上放上黑芝麻或沙律醬。

呢個菜式簡單易做,絕對可以同小朋友一齊玩!

想收到我哋最新資訊?有嘢想刊登?想更加容易管理你嘅評語同埋書簽?歡迎註冊做我哋會員,完全免費!

如果你覺得我哋嘅資訊有用,可以幫忙撳吓廣告,以維持本站運作,謝謝。

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *