Articles

UK living tips and recipe
聖誕曲奇 – 綠茶及朱古力味

聖誕曲奇 – 綠茶及朱古力味

聖誕節就到,整下應節聖誕曲奇,好食之外,外型都要夠靚。 今次試咗一包新嘅綠茶粉,效果好好,有陣陣綠茶香味。要做到呢個特別嘅造型,係需要一啲唧花嘅用具, 我哋用以下呢一套,價格合理,品質都唔錯:

Cake Decorating Supplies Kit >

如果你未有 Amazon Prime 可以用以下連結試用30日,期間會免運費, 30日前取消就唔使收錢。

免費試用 Amazon Prime >


材料:

A. 朱古力味

  1. 無鹽牛油 Unsalted Butter 80g
  2. 糖霜 Icing Sugar 35g
  3. 可可粉 Cocoa Powder 4g 我哋唔鍾意太甜,所以用黑朱古力粉。
  1. 蛋白 16g
  2. 低筋麵粉 Self raising flour / cake flour / sponge flour96g

低筋麵粉是指蛋白質含量在 7 – 9% 的麵粉。留意你用嘅低筋麵粉有沒有自發成份, 我用以下呢隻,蛋白質含量 9.5%,有自發成份, 一般本地人整蛋糕都係用呢種麵粉。如果你選擇其他低筋麵粉請自行調校份量及加入適當自發粉。

  1. 杏仁粉 Ground Almonds 10g

B. 綠茶味

  1. 無鹽牛油 80g
  2. 糖霜 35g
  3. 綠茶粉 4g

係中超試過買綠茶粉,效果唔係好好,喺Amazon買咗以下呢隻,要來整嘢食用,有茶味,唔會太苦,價錢亦都合理。

Matcha Green Tea Powder >

  1. 蛋白 16g
  2. 低筋麵粉 96g
  3. 杏仁粉 10g

做法:

  1. 無鹽牛油於室溫放軟,過篩加入糖霜及綠茶粉,拌勻。 麵粉篩我哋用呢隻,比較幼細,一套三件,又平又好用。
  1. 蛋白分兩次加入,第一次吸收後才加入第二次.
  1. 過篩加入低筋年份及杏仁粉,以切拌法拌勻至沒有粉粒.
  1. 將曲奇麵團放入唧花袋( 用星形花咀),備用.
  1. 重複以上步驟,將綠茶粉換成可可粉.
  1. 焗盆上放上牛油紙,唧出聖誕樹 / 聖誕花環。這部份可以自由發揮。
  1. 預熱焗爐 160 度,焗 10-12mins ( 視乎焗爐爐溫 )。

  1. 取出放在架上,冷卻後可加上朱古力 / sprinkles等作裝飾。可以用黑白朱古力醬貼裝飾品上去,記得要先用熱水將朱古力醬整溶, 會比較容易粘貼。 可以自己用熱水溶朱古力作為朱古力醬,亦可以買以下產品,記得用熱水浸熱先用。

以下就是製成品:

獅子山廣場係一個免費嘅平台。一個屬於英國香港同路人嘅平台!

嚟到英國有嘢想同人分享?有嘢想推介或提下人唔好中伏?想睇吓一啲貼地嘅生活資訊?想開創事業?自己做 Freelance?想搵香港人幫手?想搵食譜? 想更加容易管理刊登資訊同書簽?想收到我哋最新資訊? 歡迎註冊做獅子山廣場 Lion Rock Plaza 會員 !香港人自助互助!

如果你覺得我哋嘅資訊有用,可以幫忙撳吓廣告,以維持本站運作,謝謝。

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *