Articles

UK living tips and recipe
英格蘭北部歷史名城 Chester 一日遊

英格蘭北部歷史名城 Chester 一日遊

位於 Liverpool 及 Warrington 附近的 Chester 是英格蘭北部的著名旅城市。開車由 Liverpool 或 Warrington 到 Chester 只需三十到四十分鐘車程,距離遠一點的 Manchester 也只是一個小時車程。

Chester 為羅馬統治英國時期建立的軍事城市。市中心由城牆及護城河保護,為英國保存最完整的城牆,遊覽 Chester 必定要上城牆步行圍繞一圈,可以選擇於市中心的 Eastgate Clock 鐘樓開始, 圍繞 Chester 市中心一圈。 步程大約 40 分鐘, 當然你可以隨便停留欣賞不同景點。

(https://britishtraveljournal.com/walking-tour-of-chester-city-walls/)

沿着城牆步行,會經過不少名勝古蹟,以下為比較著名的景點:

Eastgate Clock

Chester Cathedral – 內裏有櫻花樹公園

Bridge of Signs

Chester Racecourse

Roman Amphitheatre

Roman Gardens

圍繞城牆一圈之後,回到市中心 The Cross Junction 欣賞古老的黑白建築群及 Townhall。

飲食方面主要是英式食物,Fish and Chips,不同的 Pubs,市中心的咖啡餅店會是好選擇,很多都有多年歷史!


獅子山廣場網上市集商店營業中! 立即睇睇 ->


獅子山廣場係一個免費嘅平台。一個屬於英國香港同路人嘅平台!

嚟到英國有嘢想同人分享?有嘢想推介或提下人唔好中伏?想睇吓一啲貼地嘅生活資訊?想開創事業?自己做 Freelance?想搵香港人幫手?想搵食譜? 想更加容易管理刊登資訊同書簽?想收到我哋最新資訊? 歡迎註冊做獅子山廣場 Lion Rock Plaza 會員 !香港人自助互助!

如果你覺得我哋嘅資訊有用,可以幫忙撳吓廣告,以維持本站運作,謝謝。

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *