Articles

UK living tips and recipe
紫薯圓

紫薯圓

紫薯圓,好煙韌,好味!

我今次就加埋地瓜圓(都係自己整)同湯圓一齊食,大家鍾意加咩咩配料食都得,例如:涼粉、紅豆、煉奶、椰果等等都可以。 一般華人超級市場都有紫薯, 英國超級市場暫時發現得 Waitrose 有,仲要成日冇貨。

材料:

  1. 紫薯200g
  1. 木薯粉110g

木薯粉華南行購買連結 >

  1. 白砂糖20g (可加可減)
  1. 熱水35g

做法:

  1. 將紫薯切成一片片,大火蒸25-30分鐘。
  1. 蒸熟後加入白砂糖,拌勻壓爛成蓉.
  1. 加入木薯粉,倒入熱水(視乎情況添加,不可太乾或太濕)拌勻混合,用手搓勻至無粉粒,包上保鮮紙,讓粉團靜止10分鐘.
  1. 將粉團切開一半,再分為四小份,其他的蓋上保鮮紙,防止吹乾.
  1. 在墊上鋪上少許木薯粉防黏,將粉團搓成長條形,切成小粒放入木薯粉中防黏.
  1. 全部切好後,將紫薯圓過篩,篩走多餘木薯粉就可以煮喇!未食的可以用保鮮袋裝好,放冰箱存放,可存放約2個月。

小貼士:

  1. 煮時紫薯圓不用解凍
  1. 煮時不停攪拌防黏
  1. 令紫薯圓更有煙韌有彈性,記住煮完要過冰水

如果你覺得我哋嘅資訊有用,可以幫忙撳吓廣告,以維持本站運作,謝謝。

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *