資訊分享文章

移英資訊及食譜
想換車?英國買車好容易,賣車又難唔難呢?

想換車?英國買車好容易,賣車又難唔難呢?

未講賣車之前,先講吓買車!

好多朋友發現嚟到英國買新車要等幾個月至半年以上,買舊車嘅價錢又不斷升,有啲新嘅二手車直頭同新車一樣價錢。如果急用車,真係幾麻煩。住喺英國,冇車都幾唔方便,車係英國人心目中係一個日用品,所以都唔會就住用,好多二手車年份好新但係都可以好殘好舊,大家就算心急都好,買車最好先睇到架車先決定,雖然網上面有好多公司係可以送去你屋企,講明某段期間可以原價收回,但世間上邊有咁理想嘅嘢,你想退回架車未必咁順利,佢哋亦都會好多藉口。網上有好多買車教學,喺呢度就唔詳細講。

入正題,講返賣車。

可能有朋友嚟到買部二手車操練,跟住再訂架新車,咁二手車點樣賣出去呢?由於英國擁有汽車係好普遍,所以賣車亦都好多渠道,甚至乎可以坐喺屋企全程搞掂晒。以下介紹吓賣車嘅途徑。

車行回收

如果你買新車,可以將你舊車 Trade In, 呢度叫 Part Exchange。呢個方法最乾手淨腳,當然價錢未必係最好, 但係你可以揸舊車揸到攞新車嗰一日,無縫轉接。

私人賣車網上登廣告

好多香港人喺香港賣車都係網上賣,例如 28car.com。呢度最出名嘅網站就有 autotrader.co.ukpistonheads.com。 但係如果你有睇過呢兩個網站,你會發現私人出售嘅數量係比較少,大部份都係車行出售。點解咁多人選擇將車賣俾車行呢? 一來免卻左睇車約時間嘅手續,因為英國比較大,唔似得香港咁咁容易約到出嚟睇車;二來比較安全,英國嘅銀行對於過數好嚴格,好多時轉錢會出現問題,如果私人同你買車,點俾錢你係一個難題,比現金你你都驚係假錢,過數又未必即時過到,支票就更加危險。所以好多人選擇車行,可以即時銀行過數,睇到條數先至交車。

當然每件事情都有兩面,私人買賣可以慳返一筆錢,如果搵到相熟又信得過嘅人當然冇問題。英國亦都有上門驗車服務,比較出名嘅係 AA。 收費大約係 £142 – £191,時間地點可以自由選擇。如果你買嘅二手車有晒原廠保養紀錄, 咁就最好。有啲二手車可能有買到原廠 Service Plan, 呢啲計劃係跟車走,你買車嘅時候可以用得返。

賣比附近車行

你可以就咁揸架車去附近車行,叫佢哋估價,價錢啱你就可以賣俾佢。但係個問題就係你去唔到好多間車行,未必可以賣到理想價錢。

網上收車公司

最受歡迎應該係呢種途徑,有好多專門收車公司,你跟佢哋程序,將你架車嘅資料upload上去,基本上佢可以即時比到一個估價俾你,當然你有心理準備個估價係最高估價,好多時會因應你架車嘅情況回收價格會比較低啲,但都唔會差到好遠。

比較出名嘅公司有 webuyanycar.com, motorway.com, wizzle.co.uk 等等。佢哋嘅運作方式有兩種。

1. 直接收車

webuyanycar.com 喺你網上估價之後,佢哋俾出咗價錢,你就約時間將架車揸去佢哋分行, 佢哋會作最後估價,你覺得價錢啱就可以放低架車比佢哋。 網上面流傳一個方法,就係佢俾咗估價之後唔好立即回覆,可能等幾日佢會出個更加高嘅價錢俾你,未經證實,純粹網上資料。

2. 價高者得

motorway.comwizzle.co.uk 呢一類就係你將車輛詳細資料上載去佢哋網站,包括成架車每個角度嘅相片,有任何損壞刮花嘅地方,要影相比佢哋。佢哋初步會俾個估價你,通常都係最高價值。跟住佢哋會聯絡不同車行落標,價高者得,中標嘅車行就會聯絡你去你屋企收車。

通常中標價格都會低少少,但係都唔會相差太遠。最緊要你上載資料嘅時候要俾埋有任何損傷嘅地方,咁個價錢就唔會差太遠。 影相之前記得清潔好架車,咁樣個價錢可能會賣得好啲。

後續文件處理

無論你用任何方法買車,都要預備好你嘅 V5 logbook。 如果你有原廠保養紀錄都要預備埋,佢哋好睇重呢樣野。另外兩套車匙,如果唔齊會扣錢。 當然仲有你嘅銀行戶口,方便車行即時過數俾你,基本上車行係會可以做到即時過數,你可以睇到銀行有錢先交架車俾佢哋。

如果你係賣俾車行,佢哋會俾返 V5 logbook 第四部份俾你,上面會有佢公司資料,你可以上網向 DVLA 匯報返賣咗俾車行。如果你賣俾私人,咁你應該只係比第六部份新買家,跟手又去 DVLA 網站匯報返你已經賣咗架車比另一個人。 兩者應該唔會撈亂,因為車行收車,牌簿唔會多咗一個 Owner,佢哋唔會想有咁嘅情況發生,因為會影響二手價。

如果你架車仲有剩低嘅 Road Tax,DVLA 會自動寄返支票俾你。如果你仲有剩低嘅保險,你都可以向保險公司匯報,佢哋會退返俾你。 但係最好嘅做法係將舊嘅保險轉落去新車度,咁你嘅 NCB 就可以一路儲落去。

想賣返架車比香港人?

不妨考慮吓註冊做獅子山廣場會員,刊登你架車嘅資料,我哋大部份讀者都係香港人,有緣嘅話仲可以識多個朋友!

如果你覺得我哋嘅資訊有用,可以幫忙撳吓廣告,以維持本站運作,謝謝。

相關文章

評論 (2)

  • Sam
    2024-04-01 在 10:10 上午 回覆

    想請教,如果賣車之後,舊車個保險點處理?是否要賣車前先通知保險公司 cut 咗個保險?

    • Lion Rock
      獅子山廣場 Lion Rock Plaza
      2024-04-01 在 10:03 下午 回覆

      是的,通知保險公司,可以選擇取消保險,亦可選擇將保險過到新車,留意兩種做法都可能會有手續費,手續費亦可能唔同,打電話問清楚最好。

發佈留言

發佈留言必須填寫的電子郵件地址不會公開。 必填欄位標示為 *